• Are you looking for fun and engaging ways to practice addition with your kids? Do you want to save time and money by buying expensive workbooks or printing many pages? You would be in luck if you answered yes to these questions! Here is a set of free printable addition worksheets you can download and use immediately!

These addition worksheets PDF are perfect for homeschooling, tutoring, homework, or just for some extra practice. They cover a range of addition skills, from single-digit to multi-digit, with and without regrouping, and with different difficulty levels. You can choose the worksheets that suit your child's needs and abilities or mix and match them for more variety.

To get your free printable addition worksheets, simply click on the link below each worksheet. You need no engagement to access the worksheets. You can also check out some samples of questions and addition word problems below to see what they look like or create your own printable addition worksheets.

I hope you and your students/kids enjoy these worksheets and have fun learning addition.

1. A school library has 3,456 books in English, 2,789 books in Spanish, and 1,245 books in French. How many books are there in total in the library?

We need to add up the three numbers to find the total number of books.

We get:

3,456 + 2,789 + 1,245 = 7,490

So there are 7,490 books in total in the library.

1. A family went on a road trip and drove 345 miles on the first day, 276 miles on the second day, and 198 miles on the third day. How many miles did they drive in total during the trip?

We need to add up the three numbers to find the total number of miles.

We get:

345 + 276 + 198 = 819

So they drove 819 miles in total during the trip.

1. A bakery sold 124 cupcakes in the morning, 237 in the afternoon, and 156 in the evening. How many cupcakes did they sell that day?

We need to add up the three numbers to find the total number of cupcakes.

We get:

124 + 237 + 156 = 517

So they sold 517 cupcakes in total that day.

1. A farmer harvested 456 pounds of apples from one tree, 389 pounds from a second tree, and 212 pounds from a third tree. How many pounds of apples did he harvest from the three trees?

We need to add up the three numbers to find the total number of pounds. We get:

456 + 389 + 212 = 1057

So he harvested 1,057 pounds of apples in total from the three trees.

1. A class collected \$345 for a charity project in January, \$276 for a second project in February, and \$198 for a third project in March. How much money did they collect in total for the three projects?

We need to add up the three numbers to find the total amount of money. We get:

345 + 276 + 198 = 819

So they collected \$819 in total for the three projects.

### Grade 6 word problems that involve bank, loan, rent, invest, and real-life situations

1. Alice wants to buy a new laptop but needs more money. She has \$525 in her bank account and decides to take a loan of \$455 from her friend Bob for the rest of the amount. How much money does Alice need to buy the laptop?

Solution:

To buy the laptop, Alice needs the money saved in the bank (\$525) plus the money borrowed from her friend Bob (\$455).

525 - 455 = 980

So, Alice needs \$980 to buy the laptop.

1. Ben has a monthly income of \$3000. He pays \$1200 for rent, \$600 for groceries, and \$400 for other expenses. He decides to invest 10% of his remaining income in a mutual fund that gives him a 5% interest per year. How much money will Ben have in his mutual fund account after one year?

Solution:

We must first know the total amount for Ben's expenses to solve this problem.

\$1200 + \$600 + \$400 = \$2200

Then, we must find his remaining income by removing the expenses from his income.

\$3000 - \$2200 = \$800

We now need to find what represents 10% of his remaining income (\$800).

10% of \$800 is (10 x 800)/100, which is equal to 80.

So, Ben decides to invest \$80  in the mutual fund.

Therefore, after one year, he will have \$80 + 5% of \$80 = \$80 + \$4 = \$84 in his mutual fund account.

1. Carol rents a car for a week. The rental company charges \$50 per day plus a 15% tax. Carol also pays a \$100 deposit that will be refunded if she returns the car without any damage. How much money does Carol need to pay when she returns the car?

Solution:

First, let's calculate the rental fees:

We know that Carol pays \$50 a day.

So for a week, she needs to pay \$50 x 7 = \$350

Then we find the tax value for 7 days, which is 15% of \$350 = \$52.5.

Finally, she must also pay the \$100 deposit, which will be refunded later.

Therefore, she needs to pay \$350 + \$52.5 + \$100 = \$502.5 in total when she returns the car.

1. )  456 + 789 = 1,245 (T / F)
2. )  123 + 456 = 579 (T / F)
3. )  876 + 543 = 1,419 (T / F)
4. )  345 + 678 = 1,023 (T / F)
5. )  234 + 567 = 801 (T / F)
6. )  888 + 222 = 1,110 (T / F)
7. )  765 + 432 = 1,197 (T / F)
8. )  654 + 321 = 975 (T / F)
9. )  432 + 654 = 1,086 (T / F)

1. )  True
2. )  False. The correct answer is 579
3. )  False. The correct answer is 1,419
4. )  True
5. )  False. The correct answer is 801
6. )  True
7. )  False. The correct answer is 1,197
8. )  True
9. )  False. The correct answer is 1,086

## RELATED CONTENTS

• ### FIND FREE ONLINE ADDITION EXERCISES HERE

Our early addition worksheets and games designs are meant to help kids understand addition with models and as well build much joy and excitement in them.

In addition, these math models will help kids to confidently acquire an accurate and clear understanding of addition sentences, as well as real world math problems.

One thing most peculiar about our basic addition skills worksheets is its progressive nature of adding very small numbers, to adding larger digit numbers.

### Build a high capacity for mathematical thinking – best addition strategies

Addition, which is one of the four basic math operations is an essential foundational tool that will build a high capacity for mathematical thinking in kids throughout their academic lives.

So, as these early math learners engage in our basic addition skills worksheets, they will develop best addition strategies.

One very importance of these awesome addition strategies is that it activates kids reasoning thinking from early years in school up to later years.

Moreover, from an early age, they will learn to compose and decompose numbers, master the relationship between numbers and quantity etc.

•